Potrzebujemy:
1 karkówkę bez kości - w całości, ja ją nakroiłam do 3/4 na plasterki
czosnek - 6 ząbków - starty
cebula - 1 szt - pokroić w półksiężyce
ziele angielskie - 2 szt
liść laurowy - 1 szt
pieprz - 5 szt
sól, pieprz, majeranek
olej roślinny
woreczek do pieczenia
Karkówkę (ok 0.5kg) nakroiłam na "nie do końca" plasterki (przez to szybciej się upiekła, przeszła przez przyprawy i łatwiej się kroiło) - a co, trzeba ułatwiać sobie życie:)) Karkówkę natrzeć oliwą, przyprawami (dałam ok pół opakowania majeranku firmy Prymat), czosnkiem i cebulą. Włożyć do woreczka, zostawić na co najmniej godzinę w lodówce (najlepiej na całą noc) Woreczek włożyć do naczynia żaroodpornego, otwartego i piec ok 1h - pod koniec wyjąć w woreczka, pokroić do końca na plasterki, wylać i doprawić, zaklepać sos. Podawać z pyzami, lub ziemniaczkami i czerwoną kapustą :) Smaczności! :)
1 karkówkę bez kości - w całości, ja ją nakroiłam do 3/4 na plasterki
czosnek - 6 ząbków - starty
cebula - 1 szt - pokroić w półksiężyce
ziele angielskie - 2 szt
liść laurowy - 1 szt
pieprz - 5 szt
sól, pieprz, majeranek
olej roślinny
woreczek do pieczenia
Karkówkę (ok 0.5kg) nakroiłam na "nie do końca" plasterki (przez to szybciej się upiekła, przeszła przez przyprawy i łatwiej się kroiło) - a co, trzeba ułatwiać sobie życie:)) Karkówkę natrzeć oliwą, przyprawami (dałam ok pół opakowania majeranku firmy Prymat), czosnkiem i cebulą. Włożyć do woreczka, zostawić na co najmniej godzinę w lodówce (najlepiej na całą noc) Woreczek włożyć do naczynia żaroodpornego, otwartego i piec ok 1h - pod koniec wyjąć w woreczka, pokroić do końca na plasterki, wylać i doprawić, zaklepać sos. Podawać z pyzami, lub ziemniaczkami i czerwoną kapustą :) Smaczności! :)
Apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń