Trufelkowy świat

wtorek, 6 listopada 2012

karkówka czosnkowa w woreczku.





Potrzebujemy:

1 karkówkę bez kości - w całości, ja ją nakroiłam do 3/4 na plasterki

czosnek - 6 ząbków - starty

cebula - 1 szt - pokroić w półksiężyce

ziele angielskie - 2 szt

liść laurowy - 1 szt

pieprz - 5 szt

sól, pieprz, majeranek

olej roślinny

woreczek do pieczenia



Karkówkę (ok 0.5kg) nakroiłam na "nie do końca" plasterki (przez to szybciej się upiekła, przeszła przez przyprawy i łatwiej się kroiło) - a co, trzeba ułatwiać sobie życie:)) Karkówkę natrzeć oliwą, przyprawami (dałam ok pół opakowania majeranku firmy Prymat), czosnkiem i cebulą. Włożyć do woreczka, zostawić na co najmniej godzinę w lodówce (najlepiej na całą noc) Woreczek włożyć do naczynia żaroodpornego, otwartego i piec ok 1h - pod koniec wyjąć w woreczka, pokroić do końca na plasterki, wylać i doprawić, zaklepać sos. Podawać z pyzami, lub ziemniaczkami i czerwoną kapustą :) Smaczności! :)

1 komentarz:

Smacznego!