Trufelkowy świat

piątek, 9 września 2011

Cannelloni z mięsem mielonym pod beszamelem





Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, całość posypywana jest startym serem.



Moje pierwsze cannelloni robiłam wczoraj!

Podobno wyszło całkiem niezłe ;) Nie zostało nic!

Składniki:

500 gram mięsa mielonego

18 rurek cannelloni + 6 dodatkowych (w moim opakowaniu było 24)

pół cebuli

3 ząbki czosnku

1 kulka mozarelli

kawałek sera żółtego - startego

sos beszamelowy - przepis podam w następnym poście

sól

pieprz

oliwa z oliwek

bazylia

koncentrat pomidorowy

Przygotowanie.

Ja zaczęłam od pokrojenia cebulki i zmiażdżenia czosnku.

Oliwę z oliwek rozgrzałam na patelni, podsmażyłam cebulę, dodałam czosnek, po chwili mięso mielone i tak smażyłam, żeby nie było surowe.

Doprawiłam solą i pieprzem i dodałam koncentrat pomidorowy (ok 2 łyżki)

Odstawiłam patelnię z ognia, dodałam bazylię i drobno pokrojony ser mozarella.



Najpierw 6 rurek obgotowałam ok 5 minut, rozciełam je i rozłożyłam na dno naczynia żaroodpornego.

Reszte rurek obgotowałam ok 1 minuty i nadziewałam naszym farszem.

Całość zalałam sosem beszamelowym. Każda rurka makaronu powinna być przykryta sosem! (ponieważ nie zmięknie!)

Cannelloni pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Po 20 minutach posypujemy startym serem. W ciągu następnych 10 minut ser pysznie stopnieje :)



Smacznego!

2 komentarze:

Smacznego!