Trufelkowy świat

piątek, 9 września 2011

SOS BESZAMELOWY



Beszamel (sos beszamelowy) – rodzaj sosu, wymyślony rzekomo przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. Jest to de facto zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem. Główne składniki to mleko, mąka i masło, przyprawiany solą kuchenną, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Podawany do mięs i gotowanych warzyw.



Składniki:

ok 0,5 szkl mąki

ok 75 gram masła

ok 600 ml mleka

żółtko

sól

pieprz

świeżo zmielona gałka muszkatołowa



Przygotowanie:

Masło roztapiamy w garnku, dodajemy make i energicznie mieszamy trzepaczką. Następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. (Ja użyłam miksera, dzięki temu byłam pewna, że nie powstana grudki)

Kiedy powstanie klarowna, płynna masa czekamy aż troche przestygnie.

Dodajemy żółtko i reszte przypraw.

Ja do swojego sosu dodalam więcej mleka, masa była bardziej płynna i zalała całe Cannelloni.



Taka masą zalewamy nasze rurki z mięsem mielonym!

1 komentarz:

Smacznego!