piątek, 9 września 2011
SOS BESZAMELOWY
Beszamel (sos beszamelowy) – rodzaj sosu, wymyślony rzekomo przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. Jest to de facto zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem. Główne składniki to mleko, mąka i masło, przyprawiany solą kuchenną, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Podawany do mięs i gotowanych warzyw.
Składniki:
ok 0,5 szkl mąki
ok 75 gram masła
ok 600 ml mleka
żółtko
sól
pieprz
świeżo zmielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w garnku, dodajemy make i energicznie mieszamy trzepaczką. Następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. (Ja użyłam miksera, dzięki temu byłam pewna, że nie powstana grudki)
Kiedy powstanie klarowna, płynna masa czekamy aż troche przestygnie.
Dodajemy żółtko i reszte przypraw.
Ja do swojego sosu dodalam więcej mleka, masa była bardziej płynna i zalała całe Cannelloni.
Taka masą zalewamy nasze rurki z mięsem mielonym!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawy wpis
OdpowiedzUsuń