piątek, 9 września 2011
Cannelloni z mięsem mielonym pod beszamelem
Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, całość posypywana jest startym serem.
Moje pierwsze cannelloni robiłam wczoraj!
Podobno wyszło całkiem niezłe ;) Nie zostało nic!
Składniki:
500 gram mięsa mielonego
18 rurek cannelloni + 6 dodatkowych (w moim opakowaniu było 24)
pół cebuli
3 ząbki czosnku
1 kulka mozarelli
kawałek sera żółtego - startego
sos beszamelowy - przepis podam w następnym poście
sól
pieprz
oliwa z oliwek
bazylia
koncentrat pomidorowy
Przygotowanie.
Ja zaczęłam od pokrojenia cebulki i zmiażdżenia czosnku.
Oliwę z oliwek rozgrzałam na patelni, podsmażyłam cebulę, dodałam czosnek, po chwili mięso mielone i tak smażyłam, żeby nie było surowe.
Doprawiłam solą i pieprzem i dodałam koncentrat pomidorowy (ok 2 łyżki)
Odstawiłam patelnię z ognia, dodałam bazylię i drobno pokrojony ser mozarella.
Najpierw 6 rurek obgotowałam ok 5 minut, rozciełam je i rozłożyłam na dno naczynia żaroodpornego.
Reszte rurek obgotowałam ok 1 minuty i nadziewałam naszym farszem.
Całość zalałam sosem beszamelowym. Każda rurka makaronu powinna być przykryta sosem! (ponieważ nie zmięknie!)
Cannelloni pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Po 20 minutach posypujemy startym serem. W ciągu następnych 10 minut ser pysznie stopnieje :)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo kaloryczne, ale co tam z dietą :) skusiłabym się z przyjemnością ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń