poniedziałek, 12 września 2011
dzisiaj po śląsku - kluski śląskie z dziurką!
Bardzo proste i pyszne!
Potrzebujemy:
ziemniaki (ja dałam ok 1,5 kg)
mąka ziemniaczana
1 jajko
szczypta soli
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Następnie gorące przeciskamy przez kraskę do miski. jedną czwartą wybieramy wyżej (tak by zrobić miejsce dla maki ziemniaczanej i w to miejsce sypiemy mąkę, dodajemy jajko i sól. Całość mieszamy. Formujemy kluski z dziurką.
Wrzucamy do wrzącej osolonej wody, kiedy wypłyną na wierzch są gotowe (ja wrazie czego zawsze sprawdzam, wyjmując i na pół ją - czy oby na pewno jest dobra w środku)
Na koniec w tej wrzącej wodzie polewamy zimną wodą. i odcedzamy.
Podajemy z ciemnym sosem i mięskiem oraz surówką - np z czerwonej kapusty z jabłuszkiem. :)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuń