Trufelkowy świat

poniedziałek, 12 września 2011

dzisiaj po śląsku - kluski śląskie z dziurką!




Bardzo proste i pyszne!
Potrzebujemy:
ziemniaki (ja dałam ok 1,5 kg)

mąka ziemniaczana

1 jajko

szczypta soli


Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Następnie gorące przeciskamy przez kraskę do miski. jedną czwartą wybieramy wyżej (tak by zrobić miejsce dla maki ziemniaczanej i w to miejsce sypiemy mąkę, dodajemy jajko i sól. Całość mieszamy. Formujemy kluski z dziurką.

Wrzucamy do wrzącej osolonej wody, kiedy wypłyną na wierzch są gotowe (ja wrazie czego zawsze sprawdzam, wyjmując i na pół ją - czy oby na pewno jest dobra w środku)

Na koniec w tej wrzącej wodzie polewamy zimną wodą. i odcedzamy.

Podajemy z ciemnym sosem i mięskiem oraz surówką - np z czerwonej kapusty z jabłuszkiem. :)





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!