piątek, 16 września 2011
murzynek z orzechami... :)
Szybkie ciasto. Pyszne, nie może się nie udać.
Jedyna wada, u mnie w domu znika baardzo szybko.
W sumie to nawet zaleta;)
Składniki:
1 Kasia
ponad pół szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao ciemnego
4 jaja
2 szklanki mąki tortowej '500'
1 łyżka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich + łyżka mąki do ich obtoczenia
Wykonanie:
Posiekane orzechy dokładnie wymieszać z łyżką mąki.
Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Pół szklanki odlać - to będzie nasza polewa :).
Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka, wanilię i orzechy. Zmiksować, dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do wysmarowanej formy.
Piec ok 1h / 170 stopni (Sprawdzić patyczkiem) :)
Polać polewą... Można obsypać rodzynkami lub orzeszkami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajnie tutaj u Ciebie i słodko.Dawno nie byłem.Najgorszy ten brak czasu.Wiesz na co mnie naszło.Na budyń z bananami.Idę do kuchni.Pozdrawiam.Musze nadrobić zaległości i częściej tutaj zaglądać.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńOj zgadza się, ten brak czasu jest najgorszy... Chciałoby się gotować cały czas, dzielić się codziennie z innymi swoją pasją, zaglądać do innych i czerpać inspiracje :)
OdpowiedzUsuńJa też niestety czasu mało, praca licencjacka do pisania jeszcze, ale temat wybrałam o blogach kulinarnych i będę miała ankietę do wypełnienia dla Blogerów kulinarnych :)
Po za tym ja mam dzisiaj ochotę na zupę rybną, z takiej rybki prosto ze stawu, mmmm ostatnio robiłam taką :D pyszna była :)
Pozdrawiam Cię ciepło :)
Super przepis
OdpowiedzUsuń