Trufelkowy świat

piątek, 16 września 2011

murzynek z orzechami... :)






Szybkie ciasto. Pyszne, nie może się nie udać.

Jedyna wada, u mnie w domu znika baardzo szybko.

W sumie to nawet zaleta;)



Składniki:

1 Kasia

ponad pół szklanki mleka

0,5 szklanki cukru

4 łyżki kakao ciemnego

4 jaja

2 szklanki mąki tortowej '500'

1 łyżka proszku do pieczenia

aromat waniliowy

0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich + łyżka mąki do ich obtoczenia



Wykonanie:

Posiekane orzechy dokładnie wymieszać z łyżką mąki.

Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Pół szklanki odlać - to będzie nasza polewa :).

Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka, wanilię i orzechy. Zmiksować, dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Przełożyć do wysmarowanej formy.

Piec ok 1h / 170 stopni (Sprawdzić patyczkiem) :)





Polać polewą... Można obsypać rodzynkami lub orzeszkami.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Fajnie tutaj u Ciebie i słodko.Dawno nie byłem.Najgorszy ten brak czasu.Wiesz na co mnie naszło.Na budyń z bananami.Idę do kuchni.Pozdrawiam.Musze nadrobić zaległości i częściej tutaj zaglądać.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zgadza się, ten brak czasu jest najgorszy... Chciałoby się gotować cały czas, dzielić się codziennie z innymi swoją pasją, zaglądać do innych i czerpać inspiracje :)
    Ja też niestety czasu mało, praca licencjacka do pisania jeszcze, ale temat wybrałam o blogach kulinarnych i będę miała ankietę do wypełnienia dla Blogerów kulinarnych :)

    Po za tym ja mam dzisiaj ochotę na zupę rybną, z takiej rybki prosto ze stawu, mmmm ostatnio robiłam taką :D pyszna była :)

    Pozdrawiam Cię ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!