Trufelkowy świat

wtorek, 16 stycznia 2018

Babka pomarańczowo-migdałowa

Dzisiaj mam dla Was kolejną ekspresową propozycję. Babka. Aromatyczna, pomarańczowa, z masłem migdałowym. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy jej spożywanie :).
Kto uciera ciasto ze mną?
 




Składniki:
250 g mąki pszennej, typ 500
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła
1 czubata łyżka masła migdałowego, polecam firmy Planta Food
8 łyżek cukru
szczypta soli
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
3 jaja


Wykonanie:
W garnku podgrzać wodę. Na parze ubić masło z cukrem, solą, skórką i sokiem z pomarańczy oraz masłem migdałowym. Dodać po jednym jajku, cały czas miksując.
Miskę z masą maślano-jajeczną zdjąć z garnka.
Dodać stopniowo przesianą mąkę i sodę, miksując na najniższych obrotach.
Podłużną formę o długości 30 cm wysmarować masłem. Przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.




8 komentarzy:

Smacznego!