Trufelkowy świat

wtorek, 23 stycznia 2018

TORT - milky way z akcentem kokosowym i porzeczkowym

W końcu zebrałam się i napisałam dla Was przepis na urodzinowy tort, który robiłam dla Męża w piątek! Tort o smaku: milky way + czarna porzeczka + kokos! Wyszło przepysznie!


Składniki na biszkopt:
6 jajek - osobno żółtka i białka
1 szkl mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1 szkl cukru
szczypta soli


Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, proszek i ciemne kakao.
W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodać cukier, następnie po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszać łyżką.
Tortownicę, o średnicy 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części.

Krem Milky Way:
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 szkl mleka w proszku
200 g masła
50 g masła kokosowego, polecam Planta Food!


Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem, do jego rozpuszczenia. Wystudzić.
Masło i masło kokosowe utrzeć na jasny krem z przestudzonym mlekiem.
Na koniec dodać mleko w proszku i miskować na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy.

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietanki 30%


Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić na parze i wymieszać do uzyskania jednolitej masy ze śmietanką.

Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
wiórki kokosowe
batoniki milky way, kolorowe perełki cukrowe do ozdoby
kawa do nasączenia biszkoptów


Wykonanie całości:
Biszkopty nasączyć kawą.
Ułożyć pierwszy biszkopt, posmarować go dżemem porzeczkowym i połową kremu milky way.
Położyć kolejny biszkopt i resztę kremu (zostawić trochę do posmarowania boków).
Przykryć tort ostatnim biszkoptem i rozprowadzić na nim polewę czekoladową. Boki posmarować kremem milky way i posypać wiórkami kokosowymi. Tort ozdobić według uznania batonikami i perełkami. Schłodzić w lodówce!






5 komentarzy:

Smacznego!