Dzisiaj zapraszam Was na pyszny i świeży i chlebek orkiszowy domowego wypieku. Zachęcam Was do jego upieczenia, bo jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga dużo czasu.
To kto się skusi na pyszne śniadanko?
Składniki na rozczyn:
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
2 łyżki wody ciepłej
Składniki na ciasto:
700 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
Otręby pszenne, np. TOTA
Wykonanie:
Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać cukier, wodę i mąkę. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do większej miski wsypać mąkę, dodać sól, oliwę oraz rozczyn. Ciasto urobić ręcznie lub mikserem, do uzyskania pulchnej, ładnej konsystencji. Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do podłużnej formy. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Chleb piec ok. 40 minut.
Wystudzić.
Chlebuś wygląda pysznie 😍 Porywam kawalek😍
OdpowiedzUsuńMuszę zakupić mąkę orkiszową i wypróbować 😍
OdpowiedzUsuńna pyszności znowu !!!!
OdpowiedzUsuńInspirujący blog oraz fajne pomysły :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten blog to naprawdę fajny blog :)
OdpowiedzUsuńChętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat
OdpowiedzUsuń