Trufelkowy świat

czwartek, 16 listopada 2017

Chlebek orkiszowy

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny i świeży i chlebek orkiszowy domowego wypieku. Zachęcam Was do jego upieczenia, bo jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga dużo czasu.
To kto się skusi na pyszne śniadanko?
 



Składniki na rozczyn:
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
2 łyżki wody ciepłej
Składniki na ciasto:
700 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Dodatkowo:

Otręby pszenne, np. TOTA
Wykonanie:
Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać cukier, wodę i mąkę. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do większej miski wsypać mąkę, dodać sól, oliwę oraz rozczyn. Ciasto urobić ręcznie lub mikserem, do uzyskania pulchnej, ładnej konsystencji. Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do podłużnej formy. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Chleb piec ok. 40 minut.
Wystudzić.





3 komentarze:

  1. Chlebuś wygląda pysznie 😍 Porywam kawalek😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zakupić mąkę orkiszową i wypróbować 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. na pyszności znowu !!!!

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!