Trufelkowy świat

sobota, 29 lipca 2017

Orkiszowe pierogi z jagodami

Jagody są teraz łatwo dostępne, można z nimi przygotować dużo pysznych smakołyków.
Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne pierogi, orkiszowe ciasto wypełnione po brzegi jagódkami!

No to zawijamy rękawy i urabiamy ciasto! :)
  


Składniki na ciasto:

2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
1 żółtko
szczypta soli
30 g miękkiego masła
2/3 szkl ciepłej wody
Składniki na farsz:
300 g jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
brązowy cukier
śmietana 12 % (gęsta)

Wykonanie:
Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę. Kiedy składniki się połączą dodać miękkie masło i urabiać jeszcze 10 minut, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
Farsz:
Jagody opłukać i osuszyć. Wymieszać z mąką.
Całość:
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować i wycinać szklanką kółka, dodać jagody, zlepić palcami lub widelcem i gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia.
Podawać ze śmietaną i brązowym cukrem.
Smacznego!
  



4 komentarze:

Smacznego!