Jagody są teraz łatwo dostępne, można z nimi przygotować dużo pysznych smakołyków.
Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne pierogi, orkiszowe ciasto wypełnione po brzegi jagódkami!
No to zawijamy rękawy i urabiamy ciasto! :)
Składniki na ciasto:
2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
1 żółtko
szczypta soli
30 g miękkiego masła
2/3 szkl ciepłej wody
Składniki na farsz:
300 g jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
brązowy cukier
śmietana 12 % (gęsta)
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę. Kiedy składniki się połączą dodać miękkie masło i urabiać jeszcze 10 minut, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
Farsz:
Jagody opłukać i osuszyć. Wymieszać z mąką.
Całość:
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować i wycinać szklanką kółka, dodać jagody, zlepić palcami lub widelcem i gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia.
Podawać ze śmietaną i brązowym cukrem.
Smacznego!
Bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń