Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciastka - lizaki, PIEGUSKI.
Idealnie sprawdzą się na GARDENPARTY :).Gotowe można ozdobić kolorowymi wstążeczkami.
Zapraszam!
Składniki:
1 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
5 łyżek cukru brązowego
80 g masła
100 g masła orzechowego (100% orzeszki arachidowe)
1 jajko
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka suszonej żurawiny
dodatkowo:
patyki do szaszłyków
opcjonalnie wiórki kokosowe
kokardki do ozdoby patyczków
Wykonanie:
Orzechy włoskie zblendować na sypką masę.
Czekoladę posiekać.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sól.
Masło, masło orzechowe i cukier miksować ok 4 minuty do uzyskania jednolitej masy, dodać jajko mieszać za pomocą miksera jeszcze 2 minuty. Stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ubijać na mniejszych obrotach. Na koniec dodać czekoladę, orzechy i żurawinę.
Wymieszać ręką i formować ciastka.
Wbić do każdego patyk.
Można posypać wiórkami kokosowymi.
Piec ok 25-30 minut w temperaturze 175 stopni.
Wystudzić. Na każdym patyczku zawiązać kokardkę wg uznania.
Ciasteczkowy lizak - świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńSuper wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Wyglądają na bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń