Trufelkowy świat

wtorek, 25 lipca 2017

Chałki / warkocze z nasionami chia - idealne na śniadanie

Chałka drożdżowa z nasionami chia.
Jeszcze ciepła. Puszysta, delikatna.
Do tego biały twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, albo masełko i miód z zaprzyjaźnionej pasieki lub powidła własnej roboty.
Dla mnie śniadanko idealne.
  

  

Składniki na dwie chałki:
350 g mąki pszennej typ 500, np. TOTA
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, np. TOTA
30 g świeżych drożdży
300 ml ciepłego mleka
50 g masła
2 łyżeczki brązowego cukru
szczypta soli
dodatkowo:
żółtko + 2 łyżki mleka
nasiona chia


Wykonanie:
Do miski przesiać obie mąki, zrobić dołek i pokruszyć do niego drożdże, wlać 5 łyżek mleka, brązowy cukier i wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu ok 15 minut.
W tym czasie do rondelka wlać mleko i dodać masło, podgrzać aż masło się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.
Ostudzone mleko z masłem wlać do miski, dodać sól i wyrabiać ok 10 minut do uzyskania jednolitej masy. Obsypać mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto przepołowić ostrym nożem na pół, a każdą część na 3 paski.
Każdy "rozwałkować ręką", końcówki z jednej strony połączyć i zaplatać tzw. warkocz, końcówki z drugiej strony również połączyć.
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, podsypać go mąką i ułożyć warkocze.
Każdy posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać nasionami chia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut - do zarumienienia.
Ostudzić na kratce.
Smacznego!

  


5 komentarzy:

Smacznego!