Może ktoś pokusi się i przygotuje moją wersję makaronu ze szpinakiem i grillowanymi krewetkami z makaronem i plasterkiem parmezanu.
Zapraszam!
Składniki:
200 g makaronu tagliatelle ugotowanego wg przepisu
12-15 szt krewetek
7-8 garści liści świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
oliwa
2-3 łyżki masła
sól
pieprz
ser typu parmezan
Wykonanie:
Cebulę posiekać drobno, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, szpinak opłukać i osuszyć.
Krewetki przyprawić solą, pieprzem, dodać świeżą oliwę, odstawić na 15 minut.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i łyżkę masła, zeszklić cebulę, pod koniec dodać czosnek, chwilę podsmażać, wrzucić szpinak i ponownie łyżkę masła.
Na drugim palniku rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej krewetki, ok 4 minuty z każdej strony.
Krewetki dodać do szpinaku, ponownie dodać łyżkę masła i dusić ok 5-7 minut.
Ugotowany makaron przecedzić, wymieszać z natką pietruszki.
Do miski wrzucić makaron, dodać szpinak z krewetkami, a całość dopełnić serem typu parmezan.
Smacznego!
Kompozycja składników w tym daniu jest bardzo udana. Wygląda i smakuje wspaniale.
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń