Trufelkowy świat

wtorek, 30 maja 2017

Makaron ze szpinakiem i grillowanymi krewetkami

Jakieś plany na jutrzejszy obiad?
Może ktoś pokusi się i przygotuje moją wersję makaronu ze szpinakiem i grillowanymi krewetkami z makaronem i plasterkiem parmezanu.
Zapraszam!
 



Składniki:
200 g makaronu tagliatelle ugotowanego wg przepisu
12-15 szt krewetek
7-8 garści liści świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
oliwa
2-3 łyżki masła
sól
pieprz
ser typu parmezan


Wykonanie:
Cebulę posiekać drobno, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, szpinak opłukać i osuszyć.
Krewetki przyprawić solą, pieprzem, dodać świeżą oliwę, odstawić na 15 minut.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i łyżkę masła, zeszklić cebulę, pod koniec dodać czosnek, chwilę podsmażać, wrzucić szpinak i ponownie łyżkę masła.
Na drugim palniku rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej krewetki, ok 4 minuty z każdej strony.
Krewetki dodać do szpinaku, ponownie dodać łyżkę masła i dusić ok 5-7 minut.
Ugotowany makaron przecedzić, wymieszać z natką pietruszki.
Do miski wrzucić makaron, dodać szpinak z krewetkami, a całość dopełnić serem typu parmezan.
Smacznego!

 


 

7 komentarzy:

Smacznego!