Trufelkowy świat

czwartek, 30 marca 2017

Serniczek na spodzie z Nutelli i musem truskawkowym

Weekend zbliża się wielkimi krokami! Czyli to co kochamy najbardziej :)!
Beztroska sobota, późne śniadanie, promienie wiosennego słońca, przenikające przez okna do mieszkania, zapach ciasta, aromatyczny obiad, potem spacer w lesie z Bufetem, oj tak! :)
Mogłabym tak zawsze!
A na weekend mam dla Was propozycję nie do odrzucenia!
Przepyszny serniczek na spodzie z sucharków i Nutelli z musem truskawkowym! Niebo w gębie!




Składniki na spód:
200 g sucharków
350 g kremu czekoladowego, np. Nutella

Składniki na masę serową:
200 g śmietany 36 % homogenizowanej
350 g twarogu w wiaderku, np. President
4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 1/4 szkl wrzącej wody

Składniki na mus truskawkowy:
2 galaretki
500 ml wody wrzącej
500 g mrożonych truskawek
100 g owoców mrożonych, wiśnie, truskawki, agrest, porzeczka

Wykonanie:
Najpierw przygotować spód. Sucharki zmiksować w malakserze, lub blenderem na bułkę tartą. Wymieszać, najlepiej ręcznie, z kremem czekoladowym. Wyłożyć spód tortownicy. Schłodzić ok. 30 minut.
Przygotować masę serową. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem, dodać twaróg, nadal miksując, stopniowo dodać żelatynę, nadal miksując. Masę wyłożyć na spód, schłodzić ok 60 minut.
Ostatni etap to mus truskawkowy.
Truskawki wyjąć chwilę wcześniej z zamrażarki, żeby nie były, aż tak zamrożone. Zmiksować je blenderem na mus. Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, dodać mus i mrożone owoce. Wstawić na chwilę do lodówki, kiedy masa zacznie tężeć wylać ją delikatnie na masę serową. Schłodzić ok 3 godziny.





4 komentarze:

Smacznego!