Trufelkowy świat

niedziela, 6 marca 2016

Sznycle z indyka w sosie na słodko

Sznycle z indyka w sosie na bazie świeżego ananasa, jabłek i cebuli, z dodatkiem ryżu z rodzynkami i curry to pyszna, indyjska propozycja na obiad. Zasmakuje każdemu miłośnikowi konkretów na słodko (ja do takich należę:) ).

Zainspirował mnie przepis Michela Morana.



Składniki:
Sznycle z indyka 500 g

2 plastry świeżego ananasa
1 jabłko
1 czerwona cebula
1 garść rodzynek namoczonych w wodzie
liść laurowy
papryka słodka

przyprawa curry
natka pietruszki suszonej
1/2 kostki rosołu z kury
200 ml wody
sól
pieprz
olej
1 woreczek ugotowanego ryżu

dodatkowo do sosu:
1 czerwona cebula
1 plaster świeżego ananasa
1 jabłko
1/2 filiżanki białego wytrawnego wina
śmietana 30 % (na oko)


Wykonanie:
Jabłko obrać, usunąć gniazda pokroić wraz z ananasem i cebulą w drobną kostkę.
Do garnka wlać odrobinę oleju i podsmażyć na nim wcześniej pokrojone produkty. Dodać szczyptę pietruszki, liść laurowy i pół łyżeczki curry. Całość zalać wodą z kostką rosołową i dusić 10 minut na małym ogniu.
W tym czasie pokroić indyka w paseczki, obsypać solą i pieprzem i podsmażyć z każdej strony.
Następnie szykujemy sos.
Cebulę, ananasa i obrane jabłko pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni po indyku.
Całość zalać winem i pozwolić chwilę odparować.
Dodać szczyptę curry i czerwonej papryki, następnie dolać śmietanę ok 130 ml i minutę podgrzewać.
Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać indyka (ewentualnie podgrzać jeszcze z 4 minuty).
Do pierwszego garnka z wywarem dodać ryż i rodzynki. Podgrzać chwilę.
I gotowe! :)
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo cieszy mnie każdy komentarz od WAS :)
Dlatego komentujcie! :)