Trufelkowy świat

środa, 4 listopada 2015

Szarlotka jak u BABCI

Dobry Wieczór...
Za oknem mgła, zimno, ciemno... Idealny nastrój żeby przyrządzić SZARLOTKĘ.
Zapraszam na pyszna i rozpływająca się w ustach - Z MASĄ BUDYNIOWĄ! 



Smakuje jak ta u Babci...
Zainspirowałam się przepisem z bloga Ostra na Słodko.Zapraszam! :)


Składniki:
Masa Budyniowa:
1 kg jabłek 
1 l soku jabłkowego 100%
3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
otarta skórka z 1/2 cytryny

Ciasto:
3 szkl mąki tortowej
1 kostka masła
6 żółtek

1 szkl cukru pudru
1 łyżka gęstej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek, posiekane masło, śmietanę oraz żółtka. Ugnieść dokładnie ciasto. Podzielić na dwie części.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami i skórką cytrynową.
3/4 l soku zagotować, w reszcie rozrobić budynie i gotujemy go jak w przepisie.
Pierwszą część ciasta wylepić na blaszce, przykryć jabłkami, dodać budyń. Przykryć resztą ciasta (rozwałkować lub pokruszyć).
Piec ok 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Przestudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
I gotowe! :)







2 komentarze:

  1. pyszności ;pachnie na odległość ;) ! takiej jeszcze nie robiłam...zapraszam na ''szarlotkę z dynią'';pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/szarlotka-z-dynia-pod-bezowa-chmurka.html

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko mi sie tu podoba super !

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!