Trufelkowy świat

czwartek, 24 września 2015

Kruszonka z malinową pianką budyniową

Dobry wieczór!
Dzisiaj mam dla Was przepyszne ciasto (zainspirował mnie przepis z bloga mojewypieki).
Jest naprawdę pyszne, pyszna malinowa pianka, która rozpływa się w ustach, na to kruszonka... Polecam! Jest przepyszne!!! :)


Składniki na ciasto:
ok 400 g mąki tortowej

1 masło
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
5 żółtek (białka zostawić)

Składniki na masę piankową:

5 białek

3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie malinowe bez cukru
1/2 szkl oleju

Dodatkowo:
borówki lub maliny

cukier puder

Wykonanie:
Masło posiekać nożem, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier puder, żółtka. Zagnieść porządnie ciasto podzielić na dwie części. Schłodzić w zamrażarce co najmniej 30 minut.

Wysmarować blaszkę i oprószyć mąką. Zetrzeć pierwszą część ciasta, przydusić lekko i wyrównać.
Podpiec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok 15-20 minut. Wystudzić.
W misce ubić białka, dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy, następnie proszek budyniowy i miksować jeszcze trochę.
Stopniowo wlać olej, nadal miksując, do połączenia się wszystkich składników.

Na upieczony spód wyłożyć piankową masę, ułożyć owoce - na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.

Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Gotowe! :)


5 komentarzy:

  1. Zwykle kruszonkę spotykałam w jabłecznikach i innych jabłkowych specjałach. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Wersja z borówkami może być ciekawą odmianą, może uda mi się jeszcze dostać je na rynku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiele ciekawych treści tutaj.

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!