Trufelkowy świat

piątek, 21 sierpnia 2015

Roladki drobiowe z camembert i suszoną śliwką

 Hej! Dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na weekend.
Pyszne roladki z kurczaka, wypełnione serem camembert i suszonymi śliwkami!




Składniki:
1 podwójna duża pierś z kurczaka

ok 20 suszonych śliwek
1 ser camembert
śmietanka 12% (lejąca)
4 plastry boczku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
kilka małych pomidorków na pół
natka pietruszki

Wykonanie:
Pierś z kurczaka podzielić na 4 części, rozbić i przyprawić solą i pieprzem.
Do środka włożyć plaster camembert, 5 przekrojonych na pół suszonych śliwek, złożyć roladkę i zawinąć boczkiem. Można przewiązać grubszą nitką, aby się nie rozpadło. Na patelni rozgrzać kilka kropel oliwy i obsmażyć nasze roladki z każdej strony na rumiano.
Piekarnik rozgrzać do ok 180 stopni, na termoobieg. Do naczynia żaroodpornego przełożyć roladki, zalać 1/2 szkl śmietany, dodać resztę sera - pokrojonego w kostkę, kilka śliwek oraz pomidorki, na koniec posypać pietruszką

.
Zapiekać ok 40 minut, w połowie przewrócić roladki na drugą stronę.
Podawać z ziemniakami i sałatą.
Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! ;) Jadłbym... mniam mniam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mało dietetyczna propozycja, ale niewątpliwie przepyszna. Robiłam takie roladki i dodawałam jeszcze kiszonego ogórka. Całość przenikała się smakami idealnie. Twoja propozycja jest również bardzo inspirująca. Nigdy nie próbowałam go z Camembertem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje roladki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!