Trufelkowy świat

wtorek, 14 lipca 2015

zapiekanka kalafiorowa z kurczakiem pod pierzynką z mozarelli

Dzisiaj zapiekankowo :).
Zapraszam WAS na pyszną kalafiorową z kurczakiem.



Składniki:
1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
1/2 kalafiora
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
8-10 małych pieczarek
1 kulka sera mozarelli
odrobina oliwy z oliwek, np. Develey
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
odrobina posiekanego szczypiorku
1 pomidor pokrojony w kostkę
dodatkowo do zalania zapiekanki:
2 jajka
1/2 szkl śmietany


Wykonanie:
Pierś z kurczaka przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem, krótko przesmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie z odrobiną mleka. Odcedzić i dodać do naczynia żaroodpornego.
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie, pod koniec dodać czosnek i pokrojone drobno pieczarki. Doprawić, smażyć aż będą miękkie. Przełożyć do naczynia. Dodać pomidora.
Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić i popieprzyć.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30-40 minut. W połowie pieczenia wyłożyć na wierzch plastry mozarelli.
Na koniec posypać świeżym szczypiorkiem.
Smacznego! :)







3 komentarze:

  1. Świetny przepis! Jest zupełni nietypowy i nigdy nie robiłam zapiekanki w takiej wersji :) Chyba niedługo zagości u mnie na obiad. Myślę, że fajnie byłoby pomieszać brokuła z kalafiorem :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nietypowa zapiekanka sama spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo cieszy mnie każdy komentarz od WAS :)
Dlatego komentujcie! :)