Trufelkowy świat

wtorek, 19 maja 2015

Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana

Dzień dobry... 
Dzisiaj mam dla Was pyszną zapiekankę szparagowo-ziemniaczaną. 
Są chętni? Bo ja uwielbiam wszystko co ma szparagi.... :)
A do ślubu od jutra miesiąc został!!! :)
 

Składniki:
1 pęczek szparag obranych i pokrojonych

4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w plastry
1 brokuł podzielony na różyczki
boczek surowy kilka plastrów
1/2 cebuli
odrobina masła
sól
pieprz
1/2 filiżanki śmietany 
garść startego parmezanu 

Wykonanie:
Szparagi ugotować w osolonej wodzie z odrobiną mleka do miękkości. Ugotować również ziemniaki i osobno brokuła.
Na patelni podsmażyć na maśle cebulę, dodać drobno pokrojony boczek i dusić chwilę, po czym dodać ugotowane szparagi, chwilę podsmażać, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Połączone z boczkiem i cebulą szparagi wymieszać z ziemniakami i brokułem. Podlać śmietanką i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok 20 minut. Po tym czasie posypać serem i piec jeszcze 5-10 minut.
Smacznego! :)



2 komentarze:

  1. Bardzo przyjemna zapiekanka. Do wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka wygląda na iście przepyszną. Szkoda tylko, że nie znałam tego przepisu wcześniej, kiedy jaśnie nam panował sezon na szparagi. Teraz, gdy już się skończył będę musiała czekać na jej zrobienie cały, okrągły rok. Ale dla takiego przepisu warto.

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!