Dzień dobry! :)
Dzisiaj mam dla Was owocowy obiad z dodatkiem indyka. Lubicie mięso na słodko, z dodatkiem owoców? To myślę, że będzie Wam smakował.
U mnie nadal przygotowania ślubne trwają, a ślub coraz bliżej... Jeszcze miesiąc i dwa dni! :)
Niedługo stres się zacznie, chociaż już czasami lekki jest...
Za nami sesja narzeczeńska - pochwalę się zdjęciami pod przepisem ;)...
A przed nami jeszcze wiele spraw do załatwienia.
Ale teraz zapraszam Was na potrawkę na słodko, a potem na porcję zdjęć z sesji narzeczeńskiej, którą robiła nam Katarzyna Grochowska Photography, której baaardzo dziękujemy! :*
Składniki:
1 polędwiczka z indyka
1 puszka brzoskwiń, np. Develey
1/2 kwaśnego jabłka pokrojonego w kostkę
1/4 posiekanej cebuli
kilka łyżek oliwy z oliwek, np. Develey
1/2 szkl bulionu
sól
pieprz
mąka plus odrobina wody do zaklepki
Wykonanie:
Indyka pokroić na paseczki, obsypać solą i pieprzem, skropić odrobiną oliwy i odstawić na ok pół godzinki. Następnie obsmażyć krótko z każdej ze stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 10 minut.
W tym czasie na patelni podsmażyć cebulę oraz jabłko. Po chwili dodać 3/4 puszki pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Resztę zmiksować blenderem z 1/2 soku, w którym były owoce i zalać tym podsmażone owoce z cebulką. Dodać bulion oraz podpieczone mięso i dusić ok 10 minut.
Sos zagęścić zaklepką z mąki i wody. Przyprawić solą i pieprzem.
Potrawkę podawać np. z brązowym ryżem.
Smacznego! :)
I porcja zdjęć z sesji narzeczeńskiej w stylu western :)
ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuń