Trufelkowy świat

niedziela, 29 marca 2015

Muffinki bananowe z gorzką czekoladą

Dzień dobry...
Wczoraj był dzień pełen wrażeń, brałam udział w konkursie kulinarnym na żywo "Pestka ze smakiem" i udało się przejść do półfinału, który odbędzie się 11 kwietnia w Pestce w Poznaniu - zapraszam do kibicowania.
W pierwszych eliminacjach robiłam rybę w mleczku kokosowym [klik].

11 kwietnia będą czarne skrzynki... Zobaczymy co to będzie :).

Dzisiaj zapraszam Was na szybkie i proste w przygotowaniu muffinki, idealne do popołudniowej herbaty (np. owocowej Richmont) lub kawy.


Składniki suche:  
2 szkl mąki tortowej  
3/4 posiekanej gorzkiej czekolady  
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
7 - 10 łyżeczek cukru trzcinowego
Składniki mokre:
 
2 banany
 2 jajka  
1/2 szkl jogurtu greckiego  
1/2 szkl mleka  
1/4 szkl oleju


Wykonanie:
Suche składniki wrzucić do jednej miski, w drugiej zmiksować blenderem jajka, banany i jogurt grecki (można podusić banany widelcem i wymieszać z resztą). Dodać do mokrych składników mleko i olej - wymieszać i połączyć z suchymi.
Ciastem zapełnić silikonowe foremki do 3/4 ich wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 minut.
Ostudzone można polać polewą czekoladową lub zjeść bez żadnych dodatków.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!