Trufelkowy świat

piątek, 27 marca 2015

Jabłkowa tarta

Dzień dobry Kochani!
Za oknem szaro, buro... Ale dzisiaj już piątek! :)
Na pocieszenie może ktoś się skusi i upiecze pyszną szarlotkę? :)
Pyszna, szybka w przygotowaniu.
Osobiście polecam podawać ją z gałką lodów waniliowych oraz odrobiną ubitej na sztywno kremówki.

W przygotowaniu szarlotki zainspirowałam się blogiem kotlet.tv.

Składniki:
1,5 kostki masła
5 żółtek
3 szkl mąki tortowej
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Masło posiekać z mąką, cukrem, proszkiem, dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Ciasto schłodzić w zamrażarce ok 40-50 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem, zetrzeć więcej niż połowę ciasta, na to ułożyć jabłka, wymieszane z cynamonem, gałką oraz imbirem, na to pozostałą część ciasta.
Piec ok 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. prezentuje się naprawdę bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!