Trufelkowy świat

czwartek, 18 grudnia 2014

Pierniki

Dobry Wieczór - Święta coraz bliżej, dlatego czas wielki, a nawet ostatnia chwila, by upiec pyszne pierniki. Nie wiem, czy u mnie doczekają Świąt - bo w domu same łasuchy :-). Ale być może uda mi się je schować i jeszcze tydzień wytrzymają. Już dzisiaj kiedy je robiłam z moim Narzeczonym, prawie cała blaszka została zjedzona :-).
Pierniki szybkie, proste i smaczne.



Rano przed pracą dostałam na nie apetytu, więc szybko o 7.00 skoczyłam po potrzebne produkty, a po obiedzie do roboty. Dobrze, że miałam pomocnika :).



Składniki:
750 g mąki tortowej

3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki cynamonu
2 łyżeczki kardamonu
200 g płynnego miodu
100 g masła
2-3 łyżki syropu trzcinowego Diamant
6 łyżek cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
dodatkowo na lukier:
cukier puder

sok świeżo wyciśnięty z cytryny
perełki, migdały, orzechy, wg uznania

Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło, dodać miód, cukier trzcinowy, kardamon, cynamon, cukier puder, wymieszać i ostudzić.
W misce przesiać mąkę, dodać sól, sodę, skórkę z cytryny oraz kakao. Dodać przestudzoną masę miodową oraz dwa jajka. Urabiać ciasto przez ok 10 minut. Następnie wałkować małymi porcjami, wycinać ulubione wzory i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (u mnie termoobieg) ok 10-12 minut.
Kiedy ostygną polukrować i ozdobić. Lukier można zrobić np. z soku z cytryny i cukru pudru - wymieszać te składniki ze sobą, polukrować, obsypać perełkami, orzechami lub migdałami.


4 komentarze:

Smacznego!