Dziś zapraszam Was na pyszne, marchewkowe ciasto, z którym lubię kombinować na różne sposoby, urozmaicać różnymi przyprawami i składnikami.
Czasami robię do niego polewę z mascarpone, czasami posypuję go cukrem pudrem, a czasami nic nie robię, i wszyscy wcinamy jeszcze ciepłe ciasto :).
Składniki:
4 jajka
1/2 szkl brązowego cukru
1/2 szkl startego cukru palmowego, np. Skworcu (można zastąpić zwykłym)
niepełna szkl oleju
2 szkl mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao naturalnego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki karobu, np. Skworcu
4 starte średnie marchewki (2 szkl)
Wykonanie:
Jajka zmiskować z cukrem na puszystą masę, dodać olej, stopniowo przesianą mąkę, sodę, proszek, cynamon, kakao, karob, mieszać mikserem na średnich obrotach.
Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto przelać do foremki i piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto marchewkowe wręcz uwielbiam, niby proste ale ma w sobie to "cos"
OdpowiedzUsuńMarchewkowe - tak pięknie jesienne :)
OdpowiedzUsuńMmm, takie marchewkowe to czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuń