Trufelkowy świat

piątek, 1 sierpnia 2014

zapiekanka ziemniaczano-brokułowa

 Dzisiaj mam dla Was pyszną warzywną propozycję na obiad lub kolację, przepis zaczerpnęłam z magazynu "Sól i Pieprz" i muszę wyznać wyszło naprawdę bardzo smacznie.
Zapiekanka warzywna przypadła nawet bardzo do gustu mojemu Przemkowi, który jest raczej mięsożerny, więc tylko się cieszyć :).



Składniki:
9 małych ziemniaków
1 brokuł
1 duża marchewka
2 jajka
200 ml śmietanki 36%
250 ml mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
masło i bułka do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i pokroić w grube plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
Marchewkę obrać i pokroić w plastry.
Brokuł podzielić na różyczki.
Warstwami układać ziemniaki, brokuł i marchewkę.
Jajka roztrzepać w misce, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, dodać śmietanę i mleko.
Zalać warzywa i posypać ziołami prowansalskimi.
Piec w naczyniu żaroodpornym ok 50 minut w temperaturze 180 stopni.
10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę , aby zapiekanka trochę się zarumieniła.
Smacznego!
:)

1 komentarz:

Smacznego!