Trufelkowy świat

sobota, 2 sierpnia 2014

Ragout z indyka

Zainspirowana przepisem z magazynu "Sól i Pieprz" przygotowałam takie właśnie danie!
Wyszło przepysznie, ja uwielbiam takie smaki... :)
Zapraszam!


Składniki:

300 g fileta z indyka
4 plastry baleronu
oliwa
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
1 szkl bulionu drobiowego
słoik groszku z marchewką
sól
pieprz
100 ml śmietany 12 %
łyżka mąki z cieciorki SKWORCU do zagęszczenia sosu

Wykonanie:
Mięso z indyka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Baleron pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Wyjąć z patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę posiekać. Na tym samym tłuszczu z baleronu podsmażyć fileta z indyka. Kiedy się zarumieni dodać cebulę, czosnek i bekon. Podlać bulionem i dusić pod pokrywką ok 15 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę, aby bulion zredukował się do połowy.
Dodać groszek z marchewką, doprawić solą i pieprzem, chwilę pogotować.
Dodać odrobinę śmietany wymieszanej z łyżką mąki z cieciorki, zagęścić sos, na koniec dodać resztę śmietany, nie gotować już.
Podawać np. z brązowym ryżem.
Smacznego!



2 komentarze:

Smacznego!