Dzisiaj mam dla Was pyszną, prostą w przygotowaniu marynatę, doskonale nadaje się do karkówki.
Składniki:
mniej niż 1/2 szkl oleju
sól
pieprz świeżo mielony
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki ketchupu (u mnie DEVELEY McDonalds)
1 łyżka musztardy (u mnie sarepska klasyczna DEVELEY)
3 skruszone liście laurowe
3 zmiażdżone suszone owoce jałowca
Dodatkowo:
8-10 plastrów karkówki
Wykonanie:
Wszystko dokładnie wymieszać.
Zamarynować mięso i odstawić na noc.
Następnego dnia można przejść do grillowania :).
Najpierw mięso grillujemy na tacce, a pod koniec rumienimy je na samych raszkach :).
Pyszne, kruche i soczyste!
Ja podałam z sosem czosnkowym DEVELEY. :)
Pożarłem te zdjęcia..;-) Marynata ekstra, jeszcze z racji piłko-święta "dokropiłbym" trochę dobrego portera do marynaty i danie na wieczorne emocje jak znalazł, a nuż nawet kobieta się skusi ;-)
OdpowiedzUsuńAdiós!
takie "dokropienie" świetna sprawa! :) Idealnie! :))
Usuńoj na pewno nie jedna kobieta się skusi na taką karkówkę :)!
Pozdrawiam serdecznie! :))