Trufelkowy świat

czwartek, 11 lipca 2013

Zupa jagodowa

Witam Was moi Kochani po krótkiej przerwie.
Podczas tej przerwy wygrzewałam się nad morzem w Chłopach, w końcu po trzech latach dopisała nam pogoda.
Tym razem na 5 dni, 4 dni pełne słońca! :)
Rok temu dla porównania na 10 dni, 2 dni były w miarę znośne.
Jutro jeszcze wyjeżdżamy z moim Przemkiem na 3 dni do Sierakowa nad jezioro, więc mam nadzieję, że się dogrzejemy. Bo obecnie za oknem chmury i deszczowo :(. buuuu

A teraz mała porcja zdjęć z nad morza i większa porcja zupy owocowej :)










Składniki:
700 gram jagód
1,5 l wody
4 łyżki cukru
2 goździki
1/4 szkl śmietanki 12% + 1/4 szkl wody + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
gęsta śmietana 
listki mięty



Wykonanie:
Jagody oczyścić, zalać wodą (ja podusiłam je trochę tłuczkiem z dziurkami, aby puściły sok). Dodać goździki i cukier, zagotować. Następnie dodać śmietankę wymieszaną z wodą i mąką ziemniaczaną i wymieszać z zupą, gotując ją cały czas na małym ogniu. Jeżeli ktoś woli słodszą wersję, można dodać więcej cukru lub cukier waniliowy.
Ja podałam z makaronem domowej roboty, na który będzie niebawem przepis :).
Zupę podawać z łyżką gęstej śmietany i ozdobić miętą.

Smacznego! :)





4 komentarze:

  1. Letnia,pyszna propozycja owocowa:)Sloneczka zycze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie zupki :) słodko i pysznie :) trzymam kciuki za dobra pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym spróbowała tak przepysznej zupy, wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!