Trufelkowy świat

wtorek, 18 czerwca 2013

Wieprzowina regionalna. Doceń smak tradycji. Moje pierwsze warsztaty kulinarne :)

Dzisiaj miałam przyjemność uczestniczyć pierwszy raz w życiu w warsztatach kulinarnych, w Kuchni Pokazowej Zajc.
Było to niezwykłe doświadczenie, miałam przyjemność poznać niezwykłych Blogerów kulinarnych oraz Pana Adama Michalskiego, przesympatycznego i świetnego kucharza. :)


W trakcie spotkania Pan Adam przedstawił nam nowoczesne technologie obróbki termicznej mięsa wieprzowego, a także zachodzące w nim procesy. 

Zostaliśmy zapoznani z trzema rasami świnek:
- złotnicka biała
- złotnicka pstra
- oraz puławska.

Mięso z tej ostatniej można podobno kupić w Auchan, jest droższe o 2-3 zł od tego zwykłego, ale jednocześnie dużo zdrowsze od tego, które jest na półkach sklepowych.
Jeżeli ktoś ma dobre kontakty, można uśmiechnąć się do gospodarza. :)
WARTO! Są to świnki chowane bezstresowo i niekarmione antybiotykami i innymi paskudztwami.
A zdrowsze mięso, to zdrowsi MY :).

Najpierw odbyła się część teoretyczna, następnie część praktyczna.
Pan Adam uświadomił nas, że warto piec w mięso wieprzowe w niskiej temperaturze.
Dowodem na to, były pyszności przygotowane wcześniej i w trakcie.
Mieliśmy okazję poznać i ocenić smak mięsa pochodzącego zarówno z chowu przemysłowego, jak i tego z polskich tradycyjnych ras świń: puławskiej, złotnickiej białej oraz pstrej. 
Różnica ogromna!

Zresztą zobaczcie sami jak było na warsztatach... :)


Na początek dostaliśmy materiały dotyczące warsztatów i drobny upominek w postaci pendrive'a i długopisu :)











Kuchnia marzenie ! Zanim rozpoczęły się warsztaty mieliśmy okazję pozwiedzać Kuchnię Pokazową :).












Mateusz - smaczniewkuchni.blogspot.com













Piękne polne kwiatki, które przyniosła ze sobą Kasia :).
Były bardzo rozchwytywane ! :)




















Zajc :)





















Tutaj szykowały się już pyszności...














Kasia - wkrainiesmaku.pl














Od lewej:
Małgosia - wgarzemieszane.blogspot.com
Monika - www.matkawariatka.net
Mateusz -  smaczniewkuchni.blogspot.com








Pan Adam Michalski :)





















Patrycja - dietetykawpraktyce.blogspot.com/



































Nasza wspaniała grupa wielkopolskich Blogerów :)
















Najlepsze danie pod słońcem! Polędwiczki z borowikami i żubrówką ! Mmmmm niebo w gębie!




















Tutaj był czas wykładu. Część teoretyczna.

















Taką maszynką można pakować próżniowo produkty. Zamarynowane mięso można trzymać w lodówce nawet do dwóch tygodni, bez mrożenia!
Świetne rozwiązanie...









Chlebek zapakowany próżniowo.














Najlepsze pod słońcem żeberka!














A do nich przepyszny sos.














Po lewej jest jeszcze Ola, której bloga jeszcze nie wymieniłam - olainthekitchen.blogspot.com
oraz w tle Grażyna - www.grazynagotuje.pl































































Pomiar temperatury.





















Kasia z truflowym cudem, za mgłą :)














Skrzynka moich marzeń :)














Kasia z Panem Adamem przyrządziła pyszny sos z truflowym dodatkiem :)


















Pyszne grillowane polędwiczki :)














Schabowy, oj była różnica... Pyszny był :)













Patrycja z Panem Adamem :)














Po lewej stronie
San Jacinto - sanjacintopl.wordpress.com

i ja z Panem Adamem :)

A na sam koniec wcinaliśmy te przepyszne potrawy... Niebo w gębie! :)












Bardzo miło było mi WAS poznać drodzy Blogerzy :)
Mam nadzieję, że szybko będzie następne spotkanie... :)

Pozdrawiam i życzę Wam miłego tygodnia.. :)

Trufelek :)


6 komentarzy:

  1. Potwierdzam - było super ! I cieszę się, ze dołączyłaś do aktywnej części Grupy - miło było Cię poznać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również było bardzo miło :)
      i bardzo się cieszę, że mogłam do Was dołączyć :)

      Usuń
  2. Super relacja;) Bardzo było miło Cię poznać, i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Miło mi bardzo, no i do następnego! :D

      Usuń
  3. Oj tak było smacznie i wesoło :D do następnego. Pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również pozdrawiam :)
      do zobaczenia następnym razem :))

      Usuń

Bardzo cieszy mnie każdy komentarz od WAS :)
Dlatego komentujcie! :)