Dzisiaj miałam przyjemność uczestniczyć pierwszy raz w życiu w warsztatach kulinarnych, w Kuchni Pokazowej Zajc.
Było to niezwykłe doświadczenie, miałam przyjemność poznać niezwykłych Blogerów kulinarnych oraz Pana Adama Michalskiego, przesympatycznego i świetnego kucharza. :)
W trakcie spotkania Pan Adam przedstawił nam nowoczesne technologie obróbki termicznej mięsa wieprzowego, a także zachodzące w nim procesy.
Zostaliśmy zapoznani z trzema rasami świnek:
- złotnicka biała
- złotnicka pstra
- oraz puławska.
Mięso z tej ostatniej można podobno kupić w Auchan, jest droższe o 2-3 zł od tego zwykłego, ale jednocześnie dużo zdrowsze od tego, które jest na półkach sklepowych.
Jeżeli ktoś ma dobre kontakty, można uśmiechnąć się do gospodarza. :)
WARTO! Są to świnki chowane bezstresowo i niekarmione antybiotykami i innymi paskudztwami.
A zdrowsze mięso, to zdrowsi MY :).
Najpierw odbyła się część teoretyczna, następnie część praktyczna.
Pan Adam uświadomił nas, że warto piec w mięso wieprzowe w niskiej temperaturze.
Dowodem na to, były pyszności przygotowane wcześniej i w trakcie.
Mieliśmy okazję poznać i ocenić smak mięsa pochodzącego zarówno z chowu przemysłowego, jak i tego z polskich tradycyjnych ras świń: puławskiej, złotnickiej białej oraz pstrej.
Różnica ogromna!
Zresztą zobaczcie sami jak było na warsztatach... :)
Na początek dostaliśmy materiały dotyczące warsztatów i drobny upominek w postaci pendrive'a i długopisu :)
Kuchnia marzenie ! Zanim rozpoczęły się warsztaty mieliśmy okazję pozwiedzać Kuchnię Pokazową :).
Mateusz - smaczniewkuchni.blogspot.com
Piękne polne kwiatki, które przyniosła ze sobą Kasia :).
Były bardzo rozchwytywane ! :)
Zajc :)
Tutaj szykowały się już pyszności...
Kasia - wkrainiesmaku.pl
Od lewej:
Małgosia - wgarzemieszane.blogspot.com
Monika - www.matkawariatka.net
Mateusz -
smaczniewkuchni.blogspot.com
Pan Adam Michalski :)
Patrycja - dietetykawpraktyce.blogspot.com/
Nasza wspaniała grupa wielkopolskich Blogerów :)
Najlepsze danie pod słońcem! Polędwiczki z borowikami i żubrówką ! Mmmmm niebo w gębie!
Tutaj był czas wykładu. Część teoretyczna.
Taką maszynką można pakować próżniowo produkty. Zamarynowane mięso można trzymać w lodówce nawet do dwóch tygodni, bez mrożenia!
Świetne rozwiązanie...
Chlebek zapakowany próżniowo.
Najlepsze pod słońcem żeberka!
A do nich przepyszny sos.
Po lewej jest jeszcze Ola, której bloga jeszcze nie wymieniłam - olainthekitchen.blogspot.com
oraz w tle Grażyna - www.grazynagotuje.pl
Pomiar temperatury.
Kasia z truflowym cudem, za mgłą :)
Skrzynka moich marzeń :)
Kasia z Panem Adamem przyrządziła pyszny sos z truflowym dodatkiem :)
Pyszne grillowane polędwiczki :)
Schabowy, oj była różnica... Pyszny był :)
Patrycja z Panem Adamem :)
Po lewej stronie
San Jacinto - sanjacintopl.wordpress.com
i ja z Panem Adamem :)
A na sam koniec wcinaliśmy te przepyszne potrawy... Niebo w gębie! :)
Bardzo miło było mi WAS poznać drodzy Blogerzy :)
Mam nadzieję, że szybko będzie następne spotkanie... :)
Pozdrawiam i życzę Wam miłego tygodnia.. :)
Trufelek :)
Potwierdzam - było super ! I cieszę się, ze dołączyłaś do aktywnej części Grupy - miło było Cię poznać :)
OdpowiedzUsuńMnie również było bardzo miło :)
Usuńi bardzo się cieszę, że mogłam do Was dołączyć :)
Super relacja;) Bardzo było miło Cię poznać, i do następnego :)
OdpowiedzUsuń:)) Miło mi bardzo, no i do następnego! :D
UsuńOj tak było smacznie i wesoło :D do następnego. Pozdrawiam Ola
OdpowiedzUsuńja również pozdrawiam :)
Usuńdo zobaczenia następnym razem :))