Trufelkowy świat

środa, 19 czerwca 2013

Biszkopt - przepis podstawowy

Czasami robimy ciasto biszkoptowe przedkładane kremami i potrzebujemy przepis na wyższy biszkopt, czasami potrzebujemy tylko przepis na "jednobiszkoptowy" placek :)
Dla ułatwienia


Biszkopt duży (wysoki)


Składniki:
6 jajek
1 szkl mąki krupczatki
1 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7-8 łyżek wody

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wodę i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej  tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (w zależności od pieca)


Biszkopt mały (niższy)
Składniki:
4 jajka
1/2 szkl mąki krupczatki
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki wody

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wodę i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej  tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 25minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (w zależności od pieca)

(Przepisy stosuję w różnych blaszkach i mniejszych i większych, to czy ciasto jest gotowe sprawdzam metodą suchego patyczka :))

Smacznego pieczenia! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!