3 szklanki mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ciepłej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
jajko do posmarowania brzegów
ponad pół kostki drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ciepłej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
jajko do posmarowania brzegów
ponad pół kostki drożdży
Dodatkowo:
żółty ser - duża kostka
pieczarki
pierś z kurczaka
przyprawa GIROS
można również dodać: szparagi ze słoiczka, kapustę pekińską, drobno posiekaną, szynkę, paprykę i inne ulubione dodatki
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, oliwę z oliwek, pokruszone drożdże i wodę. Ugniatać ok 10 minut, tak aby ciasto było elastyczne.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Uformować okrągły spód do pizzy.
Spód posmarować sosem pomidorowym z TEGO przepisu.
Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Pieczarki pokroić drobno i usmażyć (można z odrobiną cebuli). Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą GIROS i usmażyć na oliwie z oliwek.
Na spód pizzy wyłożyć składniki wg uznania.
Piec ok 10-12 minut w nagrzanym do 230 stopni piekarniku.
Można podać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
:)
Nie ma to jak domowa pizza :)
OdpowiedzUsuńWszystko co domowe jest najlepsze :))
Usuńpysznie wygląda:) lubię domowe pizzę:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :))
OdpowiedzUsuńJa też lubię, wszystko co domowe:D
Domowa pizza najlepsza, ja wczoraj zrobiłam taką kupioną i nikt jej jeść nie chciał
OdpowiedzUsuń:) najlepsza i całkiem prosta :)
UsuńMieszkam we Wloszech,wiec robie pizze w roznych wersjach!,,,w niedziele dodalam pizze z frytkami,,jesli chcesz wyprobuj przepis,,ale Twoja?-wyglada super pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
brzmi interesująco... zajrzę na pewno!
UsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam pizzę za to, że można na nią wrzucić wszystko co się lubi i im ciekawsze składniki- tym lepsza.
OdpowiedzUsuńNigdy się nie znudzi!
Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com
Ja też dlatego lubię pizzę... można kombinować i wymyślać :)
UsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń