Trufelkowy świat

piątek, 14 czerwca 2013

ciasto jogurtowe z truskawkami pod kruszonką

Dzisiaj mam dla Was truskawkowe ciasto pod kruszonką. Szybkie, smaczne i w pełni owocowe!
Po weekendzie będę miała dla Was truskawkową fantazję - czyli biszkopt, mus truskawkowy, herbatniki i bita śmietana, oraz chłodnik :). Niestety dopiero po weekendzie bo zdjęcia zostały w Szamotułach :(.



Składniki na ciasto:
(na małą blaszkę)
2/3 szkl jogurtu naturalnego
2 jajka
100 g masła (lub margaryny) roztopionego
2/3 szkl cukru
1,5 szkl mąki tortowej
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
4 łyżki masła (lub margaryny)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru
6-7 łyżek mąki tortowej

Dodatkowo:
300 g truskawek - pokrojonych w kostkę



Wykonanie:
Jogurt, masło i jajka wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać suche składniki. Połączyć mokrą masę z suchą i delikatnie wymieszkać łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej formy.
Posypać pokrojonymi truskawkami.
Składniki na kruszonkę posiekać nożem, następnie trzeć w rękach i posypać ciasto z truskawkami.
Można na koniec posypać szczyptą (lub dwoma) cukru.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 45-50 minut.


4 komentarze:

  1. łatwo się robi, kruszonkę warto schłodzić wcześniej w lodówce, piekę i czekam na efekt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyjdzie równie pyszny, albo jeszcze lepszy :D
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ciasto przepyszne,szybkie do zrobienia.Pozdrawiam:) Basia

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!