Trufelkowy świat

środa, 2 stycznia 2013

placek jogurtowy z brzoskwiniami i budyniem :)



Dzień dobry wszystkim pierwszy raz w nowym roku. Chciałam Wam życzyć wszystkiego co najlepsze, dużo uśmiechów i radości, i przede wszystkim smaczności :)

Do placka jogurtowego potrzebujemy:
4 całe jajka
450 gram mąki tortowej
300 gram cukru
2 paczuszki cukru waniliowego
duży jogurt naturalny
niepełna szklanka oleju
2 łyżeczki proszku
1 budyń śmietankowy, albo waniliowy
1/2 l mleka
5 brzoskwiń z puszki
3 łyżki konfitury brzoskwiniowej + 1 łyżka wody

Najpierw robimy budyń wg przepisu na opakowaniu. Studzimy go.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ok 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy jogurt naturalny. Następnie stopniowo olej - miksujemy.

Dodajemy przesianą mąkę i proszek - mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy. Na wierzch wkładamy budyń, możemy użyć rękawa cukierniczego. Na budyń układamy pokrojone brzoskwinie.

Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, przy termoobiegu 150 stopni :)

Smaczności:)


9 komentarzy:

  1. gdyby nie fakt iż jest po świętach a przed chwilą był sernik z brzoskwiniami bez wahania wskoczyłabym do kuchni .. niestety chwilowo poczekam ale ... wrócę i spróbuję !
    Zapraszam również do siebie (jeszcze na ubogo ale postanowienie noworoczne jest silne :) ) może znajdziesz coś i dla siebie (wkrótce :P )

    http://tymczasemunatt.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm....ciasta z budyniem to niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam jak najbardziej to ciasto :) jest naprawdę smaczne! A następnym razem zaopatrzę się w rękaw cukierniczy:D będzie ładny wzorek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę taki kawałeczek pocztą :) zaraz adres podam :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma sprawy :) Tylko żeby poczta nie zawiodła :) Za chwilę chyba pochwalę się Twoją pyszną sałatką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tobie również wszystkiego najlepszego w nowym roku. Przepis świetny, ciasto jogurtowe uwielbiam, nawet samo jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Ci, Justynko:*
    Ja jogurtowe ciasto robiłam po raz drugi w życiu, pierwszy raz robiłam z Jogurtem brzoskwiniowym i było bardzo dobre, ale muszę odnaleźć w moich notatkach przepis na nie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. to jest przepis na stratę pieniędzy robiłem placek według przepisu aż 3 razy i za każdym razem miałem zakalec więc chyba sobie to daruję chyba że ktoś może wie co zrobiłem nie tak jak czeba ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam kilka razy ten placek, krok po kroku i zawsze wychodził.

      Usuń

Smacznego!