Trufelkowy świat

sobota, 24 listopada 2012

barszcz czysty



Składniki

pęczek włoszczyzny

5 dużych buraków

wędzone żeberko

czosnek - 4 ząbki

ocet, cytryna, sól, pieprz świeżo mielony, cukier

ziele angielskie, liść laurowy, pieprz

pietruszka zielona


Wykonanie:

Barszcz przygotowuję bardzo prosto. Wcześniej ugotować 4 buraki, jednego zostawić, aby dodać do nadania koloru pod koniec gotowania zupy. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce.

Warzywa obrać, zalać wodą - na oko - dodać wędzone żeberko, 2 łyżeczki soli, liść laurowy, zielę angielskie i zagotować. Po ok 20 minutach dodać ugotowane buraki i gotować ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać obranego surowego buraka, pokrojonego w kawałki i gotuję jeszcze 5-10 minut. Następnie odcedzić zupę, doprawić wg uznania solą, pieprzem, cytryną oraz octem.
Dodać dużo zielonej pietruszki! :)


















Do tego pyszne są paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami.


2 komentarze:

Smacznego!