Składniki
pęczek włoszczyzny
5 dużych buraków
wędzone żeberko
czosnek - 4 ząbki
ocet, cytryna, sól,
pieprz świeżo mielony, cukier
ziele angielskie, liść
laurowy, pieprz
pietruszka zielona
Wykonanie:
Barszcz przygotowuję bardzo prosto. Wcześniej ugotować 4
buraki, jednego zostawić, aby dodać do nadania koloru pod koniec gotowania
zupy. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce.
Warzywa obrać, zalać wodą - na oko - dodać wędzone żeberko,
2 łyżeczki soli, liść laurowy, zielę angielskie i zagotować. Po ok 20 minutach dodać
ugotowane buraki i gotować ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać
obranego surowego buraka, pokrojonego w kawałki i gotuję jeszcze 5-10 minut. Następnie
odcedzić zupę, doprawić wg uznania solą, pieprzem, cytryną oraz octem.
Dodać dużo zielonej pietruszki! :)
Do tego pyszne są paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami.
Ciekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń