Trufelkowy świat

czwartek, 8 września 2011

jagodowa tarta






Sezon jagód wprawdzie się skończył, ale jagodowo się z Wami podzielę. W sumie od tego przepisu zaczęłam "blogować" :)


Składniki, które potrzebujemy:
- ok. 300 gram owoców (jagód, porzeczek czerwonych i malin)

- 200 gram mąki pszennej

- 100 gram cukru

- 1 łyżeczkę cynamonu

- 130 gram serka waniliowego (np. Danio)

- 50 g masła

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 białka + 10 gram cukru (2 łyżki)


Oprócz tego przygotuj:
- formę do pieczenia tarty

- margarynę do posmarowania naczynia i kaszkę mannę do posypania


Czas działać:
Mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia mieszamy na gładką masę z serkiem waniliowym i masłem. Formę smarujemy margaryną, posypujemy kaszką manną, następnie wylepiamy ciastem.

Mieszamy owoce i wysypujemy je na ciasto.

Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Po 10 minutach pieczenia nakładamy na ciasto ubite białka z cukrem.

I czekamy na efekty. Kiedy białka zaczynają się mocno rumienić, ustawiamy piekarnik na podpiekanie.



Kiedy tarta ostygnie możemy ją zajadać.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!