Sezon jagód wprawdzie się skończył, ale jagodowo się z Wami podzielę. W sumie od tego przepisu zaczęłam "blogować" :)
Składniki, które potrzebujemy:
- ok. 300 gram owoców (jagód, porzeczek czerwonych i malin)
- 200 gram mąki pszennej
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 130 gram serka waniliowego (np. Danio)
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 białka + 10 gram cukru (2 łyżki)
Oprócz tego przygotuj:
- formę do pieczenia tarty
- margarynę do posmarowania naczynia i kaszkę mannę do posypania
Czas działać:
Mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia mieszamy na gładką masę z serkiem waniliowym i masłem. Formę smarujemy margaryną, posypujemy kaszką manną, następnie wylepiamy ciastem.
Mieszamy owoce i wysypujemy je na ciasto.
Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Po 10 minutach pieczenia nakładamy na ciasto ubite białka z cukrem.
I czekamy na efekty. Kiedy białka zaczynają się mocno rumienić, ustawiamy piekarnik na podpiekanie.
Kiedy tarta ostygnie możemy ją zajadać.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smacznego!