czwartek, 8 września 2011
Babka z nutką pomarańczy!
Zostańmy przy słodkościach dla podniebienia.
Babka pomarańczowa.
Przepis z mojego baaardzo starego, jednego z pierwszych, zeszytu.
Jest szybka i naprawdę smaczna!
Składniki
150 gram miękkiego masła lub margaryny
150 gram cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
otarta skórka z całej pomarańczy
3 jaja
150 gram mąki pszennej - przesiana i zmieszana z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło ucieramy mikserem ustawionym na maksymalne obroty, ucierając stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i otartą skórkę pomarańczy. Kiedy powstanie jednolita masa dodajemy po jednym jajku i z każdym ucieramy ok pół minuty.
Mąkę z proszkiem dodajemy po łyżce do maślano-jajecznej masy i delikatnie mieszamy.
Ciasto wkładamy do podłużnej formy.
Pieczemy ok 40 minut / 170stopni
Kiedy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zrobiłam tę babkę z Twojego przepisu, ponieważ jest łatwa do zrobienia.
OdpowiedzUsuńPonadto wypieki tego typu kojarzą mi się z dzieciństwem. :)