Trufelkowy świat

czwartek, 8 września 2011

Babka z nutką pomarańczy!


 Zostańmy przy słodkościach dla podniebienia.

Babka pomarańczowa. 
Przepis z mojego baaardzo starego, jednego z pierwszych, zeszytu.
Jest szybka i naprawdę smaczna!

Składniki

150 gram miękkiego masła lub margaryny
150 gram cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
otarta skórka z całej pomarańczy
3 jaja
150 gram mąki pszennej - przesiana i zmieszana z 1 łyżeczką proszku do pieczenia


Wykonanie:
Masło ucieramy mikserem ustawionym na maksymalne obroty, ucierając stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i otartą skórkę pomarańczy. Kiedy powstanie jednolita masa dodajemy po jednym jajku i z każdym ucieramy ok pół minuty.
Mąkę z proszkiem dodajemy po łyżce do maślano-jajecznej masy i delikatnie mieszamy.
Ciasto wkładamy do podłużnej formy.

Pieczemy ok 40 minut / 170stopni



Kiedy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Zrobiłam tę babkę z Twojego przepisu, ponieważ jest łatwa do zrobienia.
    Ponadto wypieki tego typu kojarzą mi się z dzieciństwem. :)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!