Trufelkowy świat

środa, 6 grudnia 2017

Muffiny korzenne z powidłami

Jak tam Mikołajki? Buty były odpowiednio wyczyszczone? Zostawił Wam coś?
Dzisiaj z okazji 6. grudnia zapraszam na pyszne korzenne muffiny z powidłami.
Aromat unosi się w całym mieszkaniu!




Składniki:
2/3 szkl mąki orkiszowej, np. TOTA
2 łyżeczki przyprawy korzennej, polecam domowej roboty
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
80 g gorzkiej czekolady
3 czubate łyżki ciemnego kakao
1/2 szkl brązowego cukru
2 jaja
1 mały jogurt naturalny
Dodatkowo:
powidła


Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z przyprawą korzenną, sodą i proszkiem do pieczenia.
Masło rozpuścić, wymieszać z posiekaną czekoladą, pod koniec dodać kakao, nie przerywając mieszania. Przestudzić.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem do puszystej masy, następnie dodać masę czekoladową, cały czas miksując.
Na koniec dodawać na przemian po łyżce jogurtu i mąki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do papilotek, do każdej dodać po łyżeczce powideł.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra + dół) ok 20 minut.
Smacznego!




4 komentarze:

Smacznego!