Trufelkowy świat

piątek, 24 listopada 2017

Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy

Zapraszam na ostatnie chyba w tym roku ciasto z dyni!
Uwielbiam dyniowe specjały, a Wy? 



Składniki na ciasto:
1,5 szkl mąki pszenna typ 450, np. TOTA

1 szkl puree z dyni
3/4 szkl cukru pudru
200 g masła
2 łyżeczki cynamonu
4 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu śmietankowego
skórka otarta z 1 pomarańczy

szczypta soli

Składniki na polewę:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki puree z dyni


Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. 

Mąkę przesiać i wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i proszkiem budyniowym.
W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal miksując.

Kolejnym krokiem jest dodanie na przemian mąki i puree z dyni, mieszając mikserem na małych obrotach. Na sam koniec dodać skórkę otartą z pomarańczy oraz ubite białka.
Wymieszać delikatnie łyżką drewnianą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 60 minut.

Przygotować polewę, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dynią i skórką z pomarańczy. Polać wystudzone ciasto.

Ciasto możemy przełożyć kremem orzechowym, np. Nutellą. Polecam!!! :)



3 komentarze:

Smacznego!