Trufelkowy świat

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Risotto z Botwinką

Hej i czołem! :)
Za oknem cieplutko, aż ma się ochotę na lekkie obiady.
Dzisiaj proponuję risotto z botwinką.
Jest naprawdę genialne, zainspirował mnie przepis z bloga Smakuje.
Kto nie próbował, niech biegnie do sklepu po botwinkę, póki jeszcze jest sezon :).
ZAPRASZAM!



Składniki:

1 szkl ryżu risotto arborio
pęczek botwinki
1/2 posiekanej cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 marchewka
2 ząbki czosnku
700 ml bulionu
2 łyżki masła
2 garście sera typu parmezan

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, następnie dodać startą marchewkę i podsmażać 5 minut. Po tym czasie dodać ryż i czosnek, podsmażyć cały czas mieszając, aż ryż stanie się szklisty.
Do patelni wlewać po jednej chochli bulionu, za każdym razem aż wchłonie go ryż.
Botwinkę umyć osuszyć.
Oddzielnie posiekać buraczki, łodygi i liście.
Kiedy ryż stanie się miękki, wrzucamy buraczki, po 3-4 minutach łodygi na jedną minutę, na koniec liście, masło i ser.
Wszystko wymieszać.
Gotowe, można się zajadać :).




1 komentarz:

Smacznego!