Trufelkowy świat

środa, 23 marca 2016

MINI SZARLOTKI



Dzisiaj mam dla Was przepis z historią.
Mini Szarlotki przygotowane prosto z serca, które biorą udział w konkursie organizowanym przez DELECTĘ. 

Piecz... ot tak... prosto z serca!

Zadanie konkursowe brzmi:
Napisz w kilku zdaniach, komu podarowałabyś zgłoszony do konkursu wypiek/deser i w jakiej „codziennej kryzysowej sytuacji” sprawdziłby się najlepiej.


To jest historia wszystkich kobiet, prawdziwa, z życia wzięta.
I tylko my kobiety jesteśmy w stanie to zrozumieć.

Nawet naszemu ukochanemu mężczyźnie czasami trudno pojąć nasze "humory"...

Nagle przychodzi ten dzień, dzień w którym „bez noża nie podchodź!”.
Zmiany nastroju – nie wiadomo dlaczego, smutek, chandra, rozdrażnienie, brak skupienia, przygnębienie zamącone bezsilnością.
Czasami jest jeszcze gorzej: bóle głowy, dreszcze, skurcze brzucha, niepokój, bezsenność.
Jednak to co doskwiera najczęściej to uczucie, że masz na coś ochotę i sama nie wiesz na co. Wszystkie diety odchodzą wtedy na drugi plan, by ratować nasze wahania nastroju.
Zjadłabyś tonę czekolady i innych słodkości.
Tak jest z moją przyjaciółką Barbarą, której podarowałabym mini szarlotki, w ten kryzysowy dzień.
Deser, który rozpływa się w ustach: kruche ciasto na miodzie, masa jabłkowa z cynamonem przeplata się z pysznym śmietankowym budyniem, wszystko polane limonkowym lukrem i posypane karmelową posypką Delecty.



W taki „kryzysowy dzień” świeżo upieczone szarlotki zapakuję w ekologiczny papier, przewiążę satynową wstążeczką, do tego zabiorę jej ulubione wino oraz film.
Będziemy się zajadały, rozmawiały i śmiały.
Basia z pewnością zapomni o smutkach i złym nastroju, mini szarlotki poprawią jej nastrój w stu procentach.




Zapraszam na przepis :).

Składniki:
ciasto:
100 g schłodzonego masła
200 g mąki tortowej
1/3 szkl miodu
2 żółtka
1 łyżeczka otartej skórki z limonki
1 łyżka śmietany 30%
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta
450 ml mleka
3 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
masa jabłkowa:
3 jabłka
1 gruszka
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka masła
polewa:
2 czubate łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
posypka Decorada Delecta Karmel

Wykonanie:
Najpierw przygotować ciasto. Masło posiekać nożem, dodać resztę składników, zagniatać ok 10 minut, podzielić na dwie kulki, włożyć do woreczków i schłodzić w zamrażarce ok 30 minut.

Kiedy ciasto się schładza, ugotować budyń. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać z budyniem i cynamonem, resztę zagotować z cukrem. Ugotować jak normalny budyń. Gotowy przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuszek i odstawić.

Jabłka i gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać świeżo wyciśnięte soki, łyżeczkę masła i pokrojone owoce. Gotować ok 10 minut.

Przygotować foremki do mini szarlotek, wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce i wykleić nimi spód foremek. Następnie dodać łyżkę masy jabłkowej, po dwie łyżki budyniowej i znowu owoce.
Drugą kulkę ciasto podzielić na cztery części i każdą rozwałkować, pokroić w paseczki i ułożyć na nasze mini szarlotki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25-30 minut.

Przygotować polewę: sok z limonki wymieszać z cukrem pudrem, polać wg uznania schłodzone szarlotki i posypać karmelową posypką.

Można zajadać z bliskimi przy pysznej kawie!








2 komentarze:

  1. Idealne na mało co nieco ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Porcja idealna! akurat mam kilka jabłek, to z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!