Trufelkowy świat

niedziela, 17 stycznia 2016

Łosoś w cieście francuskim

Dobry wieczór.
Jak Wam minął weekend? Bo mi strasznie szybko :(.
Już od 11 dni utrzymuję zdrowszy tryb życia niż wcześniej i czuję się z tym naprawdę dobrze :).
Trochę ćwiczeń, zdrowsza dieta, rezygnacja z gotowych batoników...
Z tego powodu częściej coś upiekę, bo w postanowieniu noworocznym domowej roboty słodkie mogę jeść dowoli :).
Dzisiaj zapraszam Was na pyszną rybkę - łosoś w cieście francuskim.
Zainspirował mnie przepis ze strony PrzepisyJoli.


Składniki:
ok 500 g łososia
1 opakowanie ciasta francuskiego
garść posiekanego koperku
garść posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
odrobina soku z cytryny
oliwa z oliwek
żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka

Wykonanie:
Łososia podzielić na mniejsze części (mi wyszło ok 8 mniejszych kawałków). Wrzucić do miski, dodać 5 łyżek oliwy, koperek, szczypiorek, sól, pieprz i odrobinę cytryny. Zamarynować. Odstawić na 20 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik (u mnie góra-dół) do 200 stopni.
Ciasto francuskie pokroić w prostokąty lub kwadraty.
Na każdym ułożyć rybę, zakleić, posmarować żółtkiem.
Piec ok 20-25 minut do zarumienienia.
Podawać z rukolą, mieszanką sałat lub świeżym szpinakiem.
Pysznie komponują się też z frytkami.
Smacznego! :)



3 komentarze:

  1. Mam wrażenie, że ci się ciasto nie dopiekło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dopieczone, tylko od ryby, która zaparowała trochę sprawia takie wrażenie. Do tego zdjęcie robione lampą, bo niestety pora dnia robienia obiadu też późna...
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Łososia uwielbiam zawsze i pod każdą postacią. Ciekawy pomysł na jego podanie. Pozdrawiam, Ania.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo cieszy mnie każdy komentarz od WAS :)
Dlatego komentujcie! :)