Trufelkowy świat

poniedziałek, 14 lipca 2014

Placuszki miętowe

Podczas podróży na BlogerChefa, Grażynka poczęstowała nas pysznymi placuszkami miętowymi.
Powiedziała mi jak je robi, ja zainspirowana ich smakiem, postanowiłam przyrządzić w domu podobne, tylko nieco zmodyfikowane. :)
Oto i one!

Składniki:
1,5 szkl mąki

1/2 szkl mleka
1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
2 jajka
8 listków mięty (u mnie dość duże)
szczypta soli
szczypta cukru
otarta skórka z połowy cytryny
oliwa

Wykonanie:
Jajka zmiksować z serkiem homogenizowanym, drobno posiekaną miętą połączoną z cukrem i solą. Dodać przesianą mąkę i mleko, nadal miksując.
Smażyć małe placuszki na wysmarowanej oliwą patelni, z obu stron na rumiano.
Gotowe :)

Można je podać z serkiem mascarpone, wymieszanym z musem malinowym i posiekaną miętą.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Bardzo orzeźwiająca propozycja :) Idealna na lato.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciesze sie bardzo że Ci smakowały. fajna ta Twoja wersja. Idealne na lato prawda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na lato jest bardzo idealne! :)
      Ciekawe jak smakowałoby ze świeżą melisą :)
      Ostatnio te placuszki zrobiłam ze zmiksowanymi malinami, serkiem mascarpone i świeżą miętą jeszcze (całość zmiksowałam i podałam do placuszków)
      Pysznie wyszło :)

      Usuń

Bardzo cieszy mnie każdy komentarz od WAS :)
Dlatego komentujcie! :)