Trufelkowy świat

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Tort truskawkowy na szybko

Dziś mam dla tort, który jest lekki, smaczny i szybki :)
Upiekłam go z okazji urodzin mojej Mamy, której życzę wszystkiego najlepszego i najpiękniejszego :*


Składniki na biszkopt:
5 jajek (osobno żółtka i białka)
6 łyżek mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie gluten free)
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z solą. Dodać cukier waniliowy i zwykły, nadal ubijać. Dodać po jednym żółtku i z każdym ubijać 30 sekund.
Następnie dodać stopniowo przesiane mąki z proszkiem i wymieszać łyżką.

Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Ja upiekłam w prostokątnej blaszce. Przekroiłam na pół, nasączyłam i zrobiłam kwadratowy tort :) 


Składniki na masę śmietanową:
1/2 l kremówki
1 galaretka truskawkowa
5 kostek czekolady ulubionej (u mnie milka z nadzieniem truskawkowym)
10 truskawek
okrągłe biszkopty


Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody. Ostudzić.
Mniej niż połowę śmietany ubić na sztywno. Dodać mniej niż połowę galaretki.
Wyłożyć na pierwszą część biszkoptu, na to pokrojone wg uznania truskawki. Schłodzić w lodówce.
W tym czasie ubić pozostałą kremówkę, dodać stopniowo galaretkę. Całość wymieszać z drobno pokrojoną czekoladą.

Wyłożyć drugą część biszkoptu, masą śmietanową wysmarować wierzch i boki tortu.
Torcik ozdobić biszkoptami przekrojonymi na pół i truskawkami.
Gotowe.
To jest szybka wersja tortu, a kiedy bardzo się spieszymy możemy zamiast biszkoptu użyć zwykłych biszkoptów.
Smacznego! :)



3 komentarze:

  1. Dario śliczny torcik :) takie z truskawkami są najlepsze :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!