Składniki:
2 piersi z kurczaka
200 g śmietanki słodkiej (płynnej)
4-5 łyżeczek musztardy francuskiej (u mnie DEVELEY)
sól
pieprz
ziele angielskie 2 szt
liść laurowy 1 szt
pieprz w kulkach 2 szt
sok z cytryny
oliwa z oliwek
1 łyżeczka mąki z cieciorki do zaklepania sosu (u mnie SKWORCU)
Wykonanie:
Piersi pokroić w kostkę lub słupki wg uznania.
Przyprawić pieprzem i solą.
Obsmażyć z obu stron na oliwie z oliwek.
Dodać mniej niż pół szklanki wody, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w kulkach i dusić pod przykryciem ok 10 minut.
Śmietanę wymieszać z musztardą. Zalać piersi i dusić następne 10-15 minut pod przykryciem.
Sos zagęścić mąką z cieciorki (mąkę wymieszać z odrobiną śmietany i powstałego już sosu, dodać do gotującej się potrawy, wymieszać).
Doprawić wg uznania solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawać z ryżem.
Smacznego :)!
znam ten przepis, wychodzi z tego fajny obiad :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Michał
szkola-doberman.pl
ja jadłam pierwszy raz i bardzo mi smakowało :)
UsuńPozdrawiam również!:)
pyszne danie:) lubię takie sosy:)
OdpowiedzUsuńja też lubię takie sosy :)
UsuńPozdrawiam ciepło!:))