Trufelkowy świat

sobota, 21 czerwca 2014

młoda kapusta zasmażana


Młoda kapusta zasmażana. Uwielbiam jej smak. Ostatnio podałam ją do grillowanej karkówki (klik) i wyszło naprawdę genialnie! :)
Ktoś ma ochotę na taki obiad?
Zapraszam!



Składniki:
główka młodej kapusty

2 cebule
ok 2 łyżek masła
smalec
ok 2-3 łyżek mąki
2 łyżeczki koncentratu
sól
pieprz
cukier
ocet
sok z cytryny

Wykonanie:
Kapustę poszatkować drobno, zostawiając ten twardy środek. Cebulę pokroić w większą kostkę. W garnku podgrzać masło, wrzucić cebulę, podsmażyć chwilę. Dodać kapustę, jeszcze chwilę smażyć, dolać 1,5 szkl wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać sól, a następnie gotować ok 15 minut pod przykrywką na małym ogniu.
Po tym czasie na patelni roztopić smalec, dodać mąkę i podsmażyć aż się trochę zarumieni. Dolać chochelkę wody z kapusty, wymieszać i dodać do całości.
Wszystko doprawić solą, pieprzem, octem, sokiem z cytryny i cukrem, na koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Pyszności!
Podawać z mięsem i ziemniakami.
Smacznego! :)






1 komentarz:

  1. I'm blessed that I discovered this web site, just the best info that I was
    trying to find!

    Have a look at my webpage - Best Acne Products ()

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!