Trufelkowy świat

poniedziałek, 5 maja 2014

zapiekanka jaglana w towarzystwie jabłek i figi z makiem

Zdrowy deser też potrafi być pyszny!
Lubicie jabłka? Lubicie figę z makiem :)?
Lubicie kaszkę jaglaną?

To ten deser jest dla WAS :)



Składniki:
1 szkl kaszy jaglanej

1,5 szkl wody
1 szkl mleka
szczypta soli
1 duże jabłko
Konfitura figa z makiem firmy ETERNO (u mnie mniej niż 1/2 słoiczka)


Wykonanie:
Kaszę jaglaną przelać wrzącą wodą.
W garnku zagotować wodę i mleko, wsypać szczyptę soli.
Gotować w tym kaszę ok 10 minut, aż będzie miękka.
Jabłko zetrzeć na tarce.
2/3 kaszy wyłożyć w naczyniu żaroodpornym lub innej foremce. Dodać starte jabłka i figę z makiem wg uznania. Przesmarować pozostałą kaszą.
Piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg)




3 komentarze:

  1. Chętnie bym sprobowała, bo rzadko jadam kasze na słodko, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!